Kinderen worden groot

Bezoekregeling en volwassen worden.

Tegenover me zit Jochem. Hij is 17 jaar en zit op de HAVO in de 5e klas. Zijn ouders zijn 12 jaar geleden gescheiden, zijn vader is toen ergens anders gaan wonen. Jochem groeide op bij zijn moeder samen met zijn kleinere broertje.

Jochem kwam bij me omdat hij opstandig was en het slechter ging op school. Hij kreeg steeds meer moeite met autoriteiten. Eerst werd er gedacht: “Ach het is een puber, dat hoort erbij en gaat vanzelf over”. Maar het gaat niet vanzelf over.

Al pratend bleek dat Jochem vooral problemen had met zijn vader. Jochem vertelde: “Ik moet om het weekend naar mijn vader. in need of assistanceZaterdag ochtend meld ik me bij hem, hij is wel aardig hoor, dan ‘gezellig’ koffiedrinken, verplicht vertellen wat er gebeurd is in de afgelopen 12 dagen, problemen oprakelen die allang opgelost zijn, boeiend. Oh ja, dat is waar, mijn vader’s vriendin heeft ook overal een advies voor en een mening over. Nu daar zit ik helemaal niet op te wachten. Zij vergeten dat ik al 17 ben, ik heb ook een eigen leven.”

Deze situatie horen we vaker. Hoe ga je als gescheiden vader om met je volwassen wordende zoon? Hoe kun je als zoon aangeven dat je groter bent gegroeid, je eigen mening hebt en je eigen leven vorm geeft? Puberen doen de kinderen de hele dag door, dat stopt niet als de bezoektijd erop zit en gaat pas weer verder als vader en zoon elkaar weer zien. Het lijkt telkens wel een inhaalrace voor vader en zoon.

Zo’n inhaalrace is niet vol te houden. Op een gegeven moment haakt de vader of de zoon af. Contact wordt verbroken. Soms zijn de littekens zo diep dat de breuk definitief is. Dan moet er veel gebeuren om weer in contact te komen met elkaar.

Is er een ander toekomstbeeld? Ja die is er! Met de juiste investering door vader en kind kan er een gezonde relatie opgebouwd worden. Door niet te investeren in de relatie van ouder en kind wordt een deel van de roots van het kind ontkend of zelfs afgepakt.

Jochem heeft geleerd om woorden te geven aan zijn gevoel en zijn wensen. Zijn vader heeft geluisterd en heeft samen met Jochem naar een goede oplossing gezocht en gevonden. Beide hadden aangegeven dat als er niets gebeurd er geen gezamenlijke kerst zou zijn dit jaar. Nu zijn er afspraken gemaakt om samen de kerst te vieren.

Meer weten : neem dan contact met ons op via www.bctt.nl/contact of bel 06-1265-0260.